• Senaste nytt

  • Nyhetsbrev

    Hålla dig uppdaterad om information och händelser runt kanalen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dalslands kanal blev årets byggnadsvårdare 2013

Svenska Byggnadsvårdsföreningen delade under sitt branschmingel i Mariestad under torsdagskvällen ut sitt årliga pris Årets Byggnadsvårdare. Tre vinnare korades i tre olika kategorier; försvara, vårda och utveckla. Dalslands Kanal AB blev årets pristagare i kategorin VÅRDA. På plats fanns pristagare och över trehundra personer som på olika sätt är verksamma inom byggnadsvårdsbranschen.
Björn Ohlén, ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen, presenterade vinnarna under föreningens branschmingel som var en del av Byggnadsvårdens konvent i Mariestad.
– Det är tre värdiga vinnare som på olika sätt har bidragit byggnadsvården. Årets byggnadsvårdare är en viktig utmärkelse, ett sätt att lyfta fram goda exempel och personer som ofta gör stora insatser i det dolda.

På plats fanns Benny Ruus, Vd för Dalslands Kanal AB som korades till årets Byggnadsvårdare i kategorin Vårda.
– Det är helt fantastisk hedrande att få ta emot priset. Samtidigt mycket uppmuntrande för mina medarbetare som med stort engagemang möter byggnadsvårdsfrågorna i vardagsarbetet.
Vi vill se utmärkelsen som ett kvitto på att vi tänker och gör rätt. Att vår strävan lett till denna utmärkelse innebär ytterligare inspiration för vårt framtida arbete. Vi känner stor tacksamhet.

Dalslands Kanal AB är Årets byggnadsvårdare i kategorin Vårda. Bolaget har under många år arbetat med att bevara och återställa anläggningen som är Dalslands i särklass största och ett av Västsveriges största besöksmål med stora ekonomiska, kulturella och symboliska värden. Åtgärder som främjar kanalens drift och skapar möjligheter för allmänheten att besöka och förstå kanalens historia är därför en förutsättning för att behålla dess värden.

Motveringen: För långsiktigt och oförtrutet arbete med att bevara, återställa och utveckla det industrihistoriska arvet längs Dalslands kanal. Samt för att bidragit till en ökad kunskap om kanaltekniska frågor och utvecklat hantverkskunskapen om kanalteknik genom samverkan med andra kanaler i Sverige och Norge.

I maj 2013 byggnadsminnesförklarades två slussområden och den kända Akvedukten i Håverud.