• Hitta hit

  • Adress

    Akveduktvägen 3
    464 72 Håverud
    Sverige

    Telefon: +46 (0)530 - 18990

Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud som färdigställdes år 1868 är en kombination av en landsvägsbro, järnvägsbro och en akvedukt. Tre rederier har passagerartrafik som passerar Håverud. Det är M/S Dalslandia, M/S Storholmen och M/S Dalsland.
Rederierna erbjuder såväl turer enligt fastlagd turlista som charterarrangemang – i hela sjösystemet.

Kanalen är öppen för passagerarbåtstrafik under tiden 1 maj – 30 september och man kan även göra rundturer i kombination med rälsbuss. Intill Akvedukten ligger också Håverud Brasseri som är en fisk och skaldjursrestaurang och Håveruds Rökeri som både kallröker och varmröker fisk. Håveruds Rökeri har med tradition förädlat lax i över femton år har försäljning i såväl Sverige som utomlands. I anslutning till Akvedukten i Håverud ligger även Dalsland Center och Kanalmuséet.

Akvedukten i Håverud skapades av den kände kanalbyggaren Nils Ericson. Beroende på lokala markförhållandena i Håverud kunde man inte bygga en vanlig slussanläggning där. Bergarterna var lösa, strömmen stark och stupen för branta. Nils Ericson kom då på den geniala idén att istället bygga en akvedukt. Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. Plåtarna är sammanfogade med 33000 nitar. Ännu har inga nitar behövts bytas ut.

I Håverud, intill akvedukten och Dalslands kanal ligger Dalsland Center, som är en näringslivsutställning för Dalsland. Utställningen startades på 1980-talet och finns i de gamla pappersbrukslokalerna som blev tomma då pappersbruket flyttade till Åsensbruk på 70-talet.

Utställningen är permanent men förnyas med nya produkter och attraktioner varje år. Meningen är att hela familjen, även barnen skall hitta något intressant och lärorikt där. Allt från internationella storföretag till hantverkare visar sina produkter i olika montrar. I den stora sal där pappersbrukets kalander förut stod ordnas konstutställningar med anknytning till Håverud och Dalsland. I en annan sal finns någon aktuell temautställning. Dalsland Center fungerar även som turistbyrå med språkkunnig personal som guidar, broschyrer över Dalsland, vykort, souvenirer etc. Dalsland Center har även en trivsam cafeteria med uteterrasser vid kanalen.

Olika musikevenemang ordnas samt konferenser året runt.