Invigning av jubileumsutställning AKVEDUKT 1868. Säsongsöppning och valborgsmässofirande, Dalsland Center

Med anledning av Dalslands kanals 150-årsjubileum presenterar Dalsland Center i Håverud utställningen AKVEDUKT 1868 - En utställning om mod, visioner och kommunikation.

30 april - 30 september Dalsland Center, Håverud

Välkomna till invigningen av sommarens jubileumsutställning på Dalsland center. Det är 150 år sedan Dalslands kanal och akvedukten i Håverud invigdes och det firar vi med en utställning om deras skapare Nils Ericson och nedslag i kanalens och akveduktens spännande historia. Dalsland Center öppnar för säsongen, Rostocks manskör och Skålleruds Församlingskör sjunger in våren.

Akvedukten i Håverud och Dalslands kanal byggdes av den legendariska Nils Ericson. Kanalen binder samman Upperudsälven och sjöar genom Dalsland till en 25 mil lång vattenväg. Genom att bygga en akvedukt över den branta terrängen mellan sjöarna Åklången och Upperudshöljen skapade Nils Ericson historia. Än idag är stålkonstruktionen över Håverudströmmen unik, byggd med ingenjörskonst och hantverksskicklighet som har sitt motstycke på få platser i världen.

I Europa präglades mitten av 1800-talet av framtidsvisioner och tekniska framsteg helt i paritet med dagens digitala revolution. Då, liksom nu, fanns det i konst och litteratur utrymme att blicka framåt och med fantasins hjälp se vad som skulle komma att bli möjligt ­– som en undervattensfärd runt jorden eller en resa till månen. På det mer jordnära planet behövde bruken i Dalsland en transportled för att frakta järn och senare pappersvaror ut i världen. Dalslands kanal var ovärderligt för att industriutvecklingen i Dalsland, och blev en länk ut till både Österjön och havet i väster.

Dalslands kanal blev Nils Ericsons sista stora projekt. Hans livsverk var imponerande med kanalbyggen, slusskonstruktioner, akvedukten i Håverud och nationellt järnvägsnät. Att bygga ut kommunikationerna var avgörande för den tidens utveckling. Det hade Nils Ericson förstått tidigt i livet.

30 april
17.00 Dörrarna öppnas på vid gavel för alla som vill vara med.
17.30 Tal av kommunchef Sophia Vikström och Dalslands kanal AB:s VD Benny Ruus.
18.00 Våren sjungs in av Rostocks manskör och Skålleruds församlingskör.

1 maj-17 juni:
10-16

18 juni-31 augusti:
10-19

September:
Lör-sön 10-16

 

Hjärtligt välkomna!

Kontakt

Kanalvägen 4
46472, Håverud