Mustadfors lock, Dalsland Canal

Mustadfors lock is located in the lake Långbrohöljen, also known as Katrineholmshöljen, in the town of Dals Långed. It is the 9th lock of the Dalsland canal.

Mustadfors sluss är en enkelsluss med 3,1 m nivåskillnad. Vid ankomst till slussen söderifrån är det viktigt att hålla väl ut från pricken söder om slussen. Vid väntbryggan norr om Mustadfors markerar en boj det område vid bryggan där djupet är mindre än 1,8 m. 

Lite historia om Mustadfors sluss

Vi kan börja historien om den här bygdens historia för ungefär 3 000 år sedan. Det var då bronsåldersmänniskorna ristade sina levnadsöden i sten i Högsbyn vid sjön Råvarpens strand strax söder om Mustadfors. Man kanske kan kalla det Facebook på bronsåldern. En del av hällristningarna i klipporna är lite svårtydda. Man kan bland annat se en man som gör en baklängesvolt ombord på ett skepp. Det verkar ha varit en rolig tid. 

Som på så många andra orter i sjö- och skogrika Dalsland byggdes den här orten upp kring ett bruk. Det hette Katrineholm och grundades i slutet av 1700-talet. I mitten av 1800-talet lades det dock ned men återuppstod 40-talet år senare när det norska företaget O. Mustad & Son köpte hela anläggningen och startade tillverkning av hästskosöm. Några år senare bytte orten namn till Mustadfors. Katrineholm fanns ju redan och det blev lite problem för posten. 

Mustadsfors Bruk är idag världsledande på hästskosöm. Redan på 1930-talet gick cirka 75 procent av tillverkningen på export. Företaget drivs nu av sjunde generationen Mustad och de produktionsmetoder som gjort företaget så framgångsrikt i sin nisch, är ganska hemliga. 

Mustadfors Bruk bidrog vid tiden kring förra sekelskiftet i uppbyggnaden av samhället Mustadfors. Bland annat genom att bygga bostäder åt de anställda. 

Fakta

Mustadfors slusstation ligger i sjön Långbrohöljen. 

Antal slusskammare: 1
Nivåskillnad: 3,1 m
Tidsåtgång: 15 min

Contact

Nils Ericsons väg 1, Upperud
46472, Håverud