The Dalsland canal

The Dalsland canal is considered to be one of Europe's most beautiful waterways since it largely consists of natural lakes that are linked by locks and small waterways. Enjoy this lovely canal in your own boat or take a tour on one of the traditional canal boats.

Följ med en kanalbåt

Dalslands kanal består av ett pärlband av små och stora sjöar, vikar och fjordar som vävs samman av 12 km grävd kanal. I sin helhet mäter sträckan 250 km, består av 31 slussar fördelade på 17 slusstationer. Den totala fallhöjden är 66 meter. Det smidigaste sättet att uppleva kanalen på är att följa med någon av passagerarbåtarna M/S Storholmen och M/S Dalslandia, som också serverar god mat under färden.

Spektakulär akvedukt i Håverud

Många känner till historien om Göta kanal och hur Baltzar von Platen under första halvan av 1800-talet lyckades förena två hav. Betydligt färre är bekanta med berättelsen om den välrenommerade kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericsons idé, som för 150 år sedan lade grunden till bygget av Dalslands kanal. Han hade en smått galen idé om att bygga en akvedukt i form av en lång plåtränna för att ta sig förbi den trixiga passagen i Håverud. Resultatet blev en 33,5 meter lång ränna, sammanfogad av 33 000 nitar. Det faktum att både en järnvägs- och en landsvägsbro passerar över akvedukten gör inte platsen mindre spektakulär.

Akvedukten i Håverud

Tack vare akvedukten i Håverud kunde kung Carl XV år 1868 inviga en obruten vattenled från Töcksfors i västra Värmland hela vägen ut till Vänern. Det dröjde dock bara ett tiotal år innan det byggdes en järnväg i Dalsland, varpå kanalskutorna sakteliga började försvinna. I december 1971 slussades de två fraktfartygen, Balder och Lindö, för sista gången ner till smältverket i Vargön.

Ett drömresmål för dig med fritidsbåt

Numera är kanalen ett drömresmål för alla fritidsbåtägare som vill upptäcka Dalslands rofyllda natur. Och Håverud, som en gång i tiden ansågs vara kanalens aber, är idag den klart mest populära passagen med hundratusentals besökare årligen.

Contact

Kanalvägen
46472, Håverud