Upperud lockstation, Dalsland Canal

In Upperud, you pass through the locks from Lake Spången in to Lake Upperudshöljen.

Alldeles i närheten befinner sig den nya satsningen Upperud 9:9, en vandringscentral med lyxig övernattning, café med hembakt och restaurang. Promenera tio minuter till och du kan besöka Dalslands konstmuseum.  

Historisk information

I Upperud startades Dalslands första järnbruk så tidigt som 1647. Ett tydligt minne från den gamla järnhanteringstiden är bruksherrgården med anor från 1700-talet. Här finns också bevarade smedbostäder och en järnbod. I herrgården bodde bland andra Arvid Posse och hans hustru, prinsessan Christine Egypta Bonaparte. Napoleons brorsdotter.  

Järnbruket växte och var i början av 1840-talet Dalslands största. Då började dock konjunkturerna svänga och 1871 upphörde stångjärnstillverkningen och i stället övergick man till att tillverka pappersmassa.  

Delar av det gamla bruket används idag av Dalslands Konstmuseum som visar upp det bästa landskapet har i form av konst och silversmide.  

Vid projekteringen av Dalslands kanal var Upperud i centrum. Här byggdes en ståtlig byggnad som Nils Ericson, och så småningom sonen Werner, hade som stab. När kanalen var klar blev huset bostad och kontor åt kanalkamreren. Idag har det renoverats omsorgsfullt och fungerar som kanalkontor. Här finns fortfarande kanalens centrum. 

Fakta

Upperuds slusstation, 2:a och 3:e slussen i Dalslands Kanal. 

Antal slusskammare: 2
Nivåskillnad: 5 m
Tidsåtgång: 20 min

Contact

Nils Ericsons väg 1, Upperud
46472, Håverud