Baldersnäs Lantrasgård

Träffa bondgårdsdjuren som fanns på farfars fars tid. Besök vår entrébutik med kafé och gårdens produkter. Lär dig om hur djuren och jordbruket sköts förr och nu. Se våra utställningar om ull, oxkörning, växtodling mm.

Vad är Baldersnäs Lantrasgård?

Baldersnäs Gård ligger underbart vackert med utsikt över Laxsjön och med blånande berg i horrisonten. Våra får betar i naturreservatet som omger Herrgården och den engelska parken med anor från 1800-talet.

Här finns ladugård, hagar och allt annat som behövs för att vi skall kunna visa våra Svenska Lantrasdjur. Får och getter, hästar, kor, grisar och kaniner, höns ankor och gäss har funnits på svenska bondgårdar sedan urminnes tider men det är en epok som håller på att dö ut och med den djuren. Många gamla svenska raser är starkt utrotningshotade eftersom de ersätts med importerade mer högproducerande raser.

Hos oss kan man se djuren och få information om rasklubbar och uppfödare. Vi har utställningar om djurens plats i jordbruket förr och nu och vi visar gamla jordbruksredskap och vad de användes till.

Vi har klapphagar där man kan gå in och besöka djuren. Guide finns som berättar om gårdens djur, byggnader och historia.

Ta med grova skor vid dåligt väder.

 

Gårdsbutik och Kafé

I butiken kan man köpa gårdens egna fårkorv, ägg och fårskinn samt även lite annat smått och gott från andra lokala tillverkare. Presenter och trevliga ting står också på hyllorna.

 

Gästhamn vid Dalslands kanal och Ställplats

Kommer du med båt, så har vi gästhamn nedanför gården i Laxsjön. Toalett,dusch och tvättmaskin finns i servicehuset.

Här ligger också ångslupen Svanen i gamla hamnbasängen.

Färdas du istället med husbil, så har vi en naturskönt belägen ställplats vid Bränneriviken 200 meter från gården.

Kontakt

Baldersnäs
66010, Dals långed