Bengtsfors

Bengtsfors kommun består av sex orter med sammanlagt ca 10 000 året-runt-boende men betydligt fler på sommaren. Här är det framför allt outdoor-upplevelser som förgyller tillvaron, från paddling över vandring till cykling.

Bengtsfors kommun

Bengtsfors kommun består av sex orter där Bengtsfors är centralorten med ca 3600 invånare. Totalt har kommunen ca 10 000 året runt boende men betydligt fler på sommaren.

Genom fyra av tätorterna, nämligen Bengtsfors, Billingsfors, Dals Långed och Gustavsfors, rinner Dalslands Kanal som förgyller naturen och binder samman ett stort antal sjöar vilket gör denna plats till ett fantastiskt semesterställe för dem som föredrar att färdas med båt eller kanot. Sammanlagt har kommunen 399 sjöar som täcker ca 17% av kommunarean, att välja mellan om en egen strandkant skulle locka.

 Bengtsfors kommun ligger i norra Dalsland mellan Vänern och Norge. Kommunen genomkorsas av länsvägarna 172, 164 och 166.

Området kring Bengtsfors industrialiserades tidigt med järnet och skogen som råvaror. Förbindelserna med omvärlden gick via sjösystemet, där Dalslands kanal var pulsådern innan järnvägen tog över. Bengtsfors hade två järnvägar i början och mitten av 1900-talet. Det var Uddevalla-Lelången-banan och DVVJ, Dal Västra Värmlands järnväg mellan Mellerud och Arvika.

Järnvägen DVVJ går fortfarande mellan Mellerud och Bengtsfors, även som persontrafik på sommaren.

Kommunen består idag av flera små tätorter, Bengtsfors, Billingsfors, Dals Långed, Bäckefors, Skåpafors och Gustavsfors.

Här kan du läsa mer om orterna i kommunen. 

Kommunens yta är 890 kvadratkilometer vilket innebär 11 invånare per kvadratkilometer. Ungefär 70 procent av befolkningen bor i någon av de fem största tätorterna, de övriga har valt att bo på landsbygden.

Näringsliv

Kommunen är den största arbetsgivaren i Bengtsfors med cirka 800 anställda. Därefter kommer Munksjö Paper i Billingsfors och Rexcell Tissue and Airlaid i Skåpafors. Västra Götalandsregionen är den fjärde största arbetsgivaren.

De flesta arbetstagarna har sin anställning inom tillverkningsindustrin. Den näststörsta sektorn är vård och omsorg inklusive sociala tjänster och den tredje största arbetsgruppen finns inom utbildning.

Kultur och fritid

I Bengtsfors kommun finns ett rikt föreningsliv. Med närheten till skog och sjö finns stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv. Stenebyskolan, en del av Göteborgs Universitet, vittnar också om en lång tradition av konst och hantverk. Musiken spelar också en stor roll i många invånares liv: Det finns flera körer i kommunen och en musikkår som ger många konserter, även i andra kommuner. Motorsport skrivs med stort M och innebandyklubben i Billingsfors är framgångsrik.

De flesta turister kommer hit för att uppleva naturen i en mer eller mindre sportig form. Paddling är vida omtyckt, men även cykling och vandring.

Fiske är ett annat stort intresse som man kan utöva här.

I Bengtsfors arrangeras årligen tre stora lopp som formar den så kallade ”Dalslandsklassikern”: ett cykellopp, Dalsland X-Country, ett kanotlopp, Dalslands kanotmaraton +, och ett motionslopp med stiglöpning, Dalsland X-Trail.

Den som vill ta det lite lugnare kan ju cykla dressin på den numera nedlagda järnvägen mellan Bengtsfors och Årjäng eller vandra på en av våra fina vandringsleder.

På sommaren är båtlivet utbrett. Det finns gästhamnar i flera sjöar och genom slussning tar man sig lätt ner till Vänern eller upp till Töcksfors.

Vår kommun erbjuder olika lösningar för boendet, allt ifrån enkla lägerplatser i DANO-systemet, B&B och vandrarhem till hotell.

Våra främsta sevärdheter är friluftsmuséet Gammelgården, Halmmuséet Halmens Hus och bronsåldershällristningarna i Högsbyn.

Men störst är den underbara naturen!

Evenemang i Bengtsfors

Dalsland Kanotmaraton + är ett av de största arrangemang som anordnas. 55km ska paddlas och tävlingen är öppen för vardagsmotionärer och elitpaddlare. Starten går vid den vackra herrgården Baldersnäs utanför Dals Långed och målgången i Bengtsfors centrum där kringarrangemang pågår hela dagen. Den motorintresserade deltar gärna på traktor- och maskinträffen i juli. Och för konstintresserade är den årliga konstvandringen under himmelfärdshelgen ett måste.

Byalaget i Laxarby har åtagit sig uppgiften att verka för en levande landsbygd och står bla. bakom organisationen av den välbesökta Laxarby marknad, en 1800tals-marknad som genomförs vartannat år. Hit kommer folk från när och fjärran och man återskapar den äkta marknadskänslan inte bara med autentisk klädsel utan även med skådespelare som går runt bland publiken.

Inte bara under midsommar arrangeras folklig underhållning på Gammelgården, här händer något hela sommaren.

På hösten tar bonnamarkanden vid, där man kan köpa lokalproducerat.

Välkommen!

 

Kontakt