Frågor & Svar

Många av de frågor vi får från intresserade som planerar kanalresa är av samma slag. Här har vi valt att sammanställa de vanligaste frågorna – och svaren.

Nej, inte alls! Men det är viktigt att du följer slussvaktens anvisningar och hela tiden följer med i slussningen. Slussvakterna är mycket erfarna och vet precis hur de vill ha det för att din slussning ska bli säker och komfortabel.

Det beror på när på säsongen du besöker Dalslands kanal. Under högsäsong – i juli – har vi flest båtar i sjösystemet. Då kan det naturligtvis hända att du får vänta en stund vid någon sluss. Slussvakten kan i regel bedöma hur lång tid du får vänta. Får du vänta beror detta på att vi skall släppa fram en passagerarbåt eller att vi har broöppning för tåg. Om det uppstår köer är de i regel korta. Köer kan uppstå i Håverud och Långed. Då är det lämpligt att handla, se sig omkring eller dricka en kopp kaffe.

Det är lämpligt att du är lite morgonpigg här och påbörjar slussning direkt när slussarna öppnar på morgonen. Då vinner du mycket tid.

Det finns en lång rad intressanta besöksmål och sevärdheter. Om vi gör så att vi begränsar oss till de som ligger i närheten av kanalen skulle följande kunna utgöra ett urval (här får du mer information):

Upperud: Dalslands Museum (egen brygga), Hantverkshuset (egen brygga)

Håverud: Akvedukten, Kanalmuseét, Dalsland Center

Tisselskog: Hällristningsområdet (egen brygga)

Bengtsfors: Gammelgården

Töcksfors: Ögårn i Dusserud

I Dalslands kanals sjösystem finns ett 15-tal kanotuthyrare. Ett antal uthyrare har gått samman i en samarbetsorganisation SCOA (Scandinavian Canoe Outfitters Association). Där finner du kanotuthyrare med lång erfarenhet. Här kan du läsa mer om kanotuthhyrare och kanoting Kanot

Livsmedel handlar du bekvämt på de tätorter eller större samhällen du passerar.

Färskvatten finns i samtliga gästhamnar. Dessutom finns färskvatten vid flera slusstationer.

Systembolag: Bengtsfors, Årjäng, Dals Ed. Utlämningsställen : Gustavsfors (Optimistens lanthandel) 0531-20001,Lennartsfors (Nya Lennartsfors Brukshandel) 0573-30007, ICA Sillerud, 0573-40150.Töcksfors (Nya Köttboden) 0573-29190.

Banker finner du på de större orterna: Bengtsfors, Billingsfors, Årjäng, Dals Ed, Töcksfors. På dessa orter finns också bankomater.

Fritidsbåt upp till 4,99 m (även roddbåt) 50 SEK per slussbassäng. 5,00- 7,99 m 115 SEK per slussbassäng, 8 m och över 160 SEK. Oftast lönar det sig att köpa ett Tur & retur-kort för hela kanalen (samtliga slussar tur och retur). Upp till 4,99 SEK 2100, 5,00-7,99  2600 SEK, 8 m och över 3300 SEK. En kanot kostar per slussbassäng SEK 40.  Se vidare på sidan ”Avgifter.”

Ja! Du har en segelfri masthöjd om 26 meter till Håverud. Därefter 17 meter till Lennartsfors. Efter Lennartsfors har vi en segelfri masthöjd om 15.5 (14.5) meter Se vidare under rubriken ”Mastbåtar” och i sjökortet.

OBS! Max djupgående i slussarna 1.80m

Du kan köpa ett kort för de antal slussar du planerat att gå eller om du så vill för en sluss åt gången. Det betyder att du under resans gång kan betala för slussar som du tidigare inte planerat att gå.

Om du studerar tabellen på sidan ”Gångtider” får du en uppfattning om tidsåtgång, både att slussa och färdas mellan slussarna.

Dalslands kanal har ca 250 km segelbar farled. För att hinna njuta av det Dalslands kanal har att bjuda på och inte behöva stressa bör du räkna med att kunna disponera 8-10 dagar. Då hinner du i lugn takt gå hela sjösystemet.

Man kan säga att sjösystemet består av två delar:

Sträckan Köpmannebro – Bengtsfors: En sträcka där du passerar flera brukssamhällen och vackra slusstationer. Här finns flera intressanta besöksmål som du kan läsa om på sidan ”Sevärdheter”

Sträckan norr Bengtsfors: Norr om Bengtsfors ändrar sjösystemet karaktär. Här möter du långsmala sjöar, en vildmarkslik natur med i det närmaste obegränsat antal bileder, vikar och sund, massor av naturhamnar.

Inte att förglömma: Det finns tre delar av kanalen som särskilt bör omnämnas; Snäcke kanal som går från Snäcke slusstation över Ånimmen till Strömmens slusstation och vidare över sjön Ärr till Fröskog. En oemotståndligt vacker del av sjösystemet. I Fröskog kan man handla mat genom att ringa till lanthandlaren i Fengersfors som kommer och hämtar dig för att du ska kunna bunkra.

Östra – och Västra Silen som du når genom att halvvägs på Lelången gå in till Gustavsfors. Fjordliknande karaktär med spännande besöksmål. Vid slusstationen i Krokfors kan du handla mjölk och bröd, kioskvaror och nyrökt lax.

Ja, vi har väl utbyggt med trailerramper utmed sjösystemet. Börjar vi söder ifrån finner du ramper vid följande platser:

Upperud: Slusstationen, gästhamnen

Bengtsfors: Gästhamnen

Gustavsfors: Gästhamnen

Årjäng: Gästhamnen

Lennartsfors: Gästhamnen

Töcksfors: Gästhamnen

Otteid: Gästhamnen

Nössemark: Gästhamnen

Ed: Gästhamnen

De flesta gästhamnar har el. Se servicetabellerna.

Ja, det finns en rad trevliga restauranger. Om vi för enkelhetens skull begränsar oss till de som ligger i marin miljö kan följande nämnas:

Håverud: Håfveruds Brasseri, Håfveruds Hotell & Konferens

Bengtsfors: Rosellmagasinet, Gammelgårdens Kaffestuga

Otteid: Otteid Café og selskapslokaler

Ja, Dalslands kanal har ett eget sjökort. Om du planerar att gå med egen båt vill vi bestämt rekommendera att du köper sjökortet över Dalslands kanal – dels för att du får ett bättre underlag för din planering och inte minst för din säkerhets skull. Här kan du beställa sjökort Beställning.