Billingsfors slusstation, Dalslands kanal

Billingsfors slusstation består av två enkelslussar som leder från sjön Laxsjön till Bengtsbrohöljen. Det är slussarna nr 16 och 17 i Dalslands kanal.

Efter sundet mellan den ljuvliga udden Billingsholm och fastlandet ankommer man till nedersta enkelslussen i Billingsfors, som ligger direkt bredvid pappersbruket. På Billingsholm spelas varje sommar en pjäs i den fina, över hundra år gamla friluftsteatern, parken är också sevärd! Till höger, bara en kort bit bort österut ligger naturreservatet Ösan. En kort kanalsträcka via bassäng leder sedan till nästa enkelsluss.  

Mer om Billingsfors och slussen

Den fotbollsintresserade vet nog att Malmö FF leder allsvenskans maratontabell. Kanske också att Billingsfors IK ligger sist. Fast det är inte så dåligt av en ort med drygt 1 100 invånare att överhuvudtaget ha haft ett lag i högsta divisionen. Säsongen var 1946/47 och BIK tog tre poäng efter tre oavgjorda matcher. 

Lite historisk fakta om Billingsfors

Man kan säga att Billingsfors historia startar 1738. Då fick Nils Kock privilegier att starta ett järnbruk. Han såg att här fanns möjlighet att utnyttja vattenkraften samtidigt som trakterna var skogrika. Det finns historiker som hävdar att Kock använde lite tvivelaktiga metoder för att komma åt sitt privilegium men så blev det.

Bruket låg mitt mellan två socknar så de gudaktiga arbetarna tyckte att det var långt till närmaste kyrka. Därför lät brukspatronen, 1763, bygga en ny kyrka alldeles intill bruket. Den var ända fram till 1981 en av landets få privata kyrkor.

Järnbruket i Billingsfors var dock ingen lönsam verksamhet, så 1884 övergick man till massaproduktion. Idag är Billingsfors bruk en del av Munksjö-koncernen och tillverkar bland annat papper till köksbänkslaminat och liknande produkter.

Samhället har också varit scen för flera filminspelningar. Några är Smala Sussie, Offside, Hans och Hennes och Bröllopsfotografen.

Fakta

Billingsfors slusstation, slussarna nr 16 och 17 i Dalslands kanal, leder från sjön Laxsjön till Bengtsbrohöljen. 

Antal slusskammare: 2
Nivåskillnad: 6,1 m
Tidsåtgång: 30 min

Kontakt

Nils Ericsons väg 1, Upperud
46472, Håverud