Håveruds slusstation, Dalslands kanal

I Håverud finns 4 slussar samt den berömda akvedukten! Men, inte nog med det, här är också den enda platsen i Europa (oss veterligen) där både landsvägsbro, tågbro och vattenbro möts på samma plats!

I Håverud finns ett system av fyra slussar (nr 4-7) och en akvedukt som går förbi och över forsarna i Upperudsälven. De fyra slussarna ger en nivåskillnad på 9,9 m. När man passerat den nedersta slussen följer man en kortare kanalsträcka till dess den kröker åt vänster. Därefter kommer en dubbelsluss vid vars övre del går en järnvägsbro; klaffbro med 8,5 m segelfri höjd.  

Båtägare som önskar broöppning skall kontakta slussvakten i tid – i annat fall finns risk att man får vänta till nästa slussningstillfälle. Omedelbart efter sexans sluss går kanalen in i en akvedukt (32,5 m lång, 4,36 m bred, 1,8 m djup och förankrad på stadiga granitpelare) som leder kanalen över Upperudsälvens gamla älvfåra (Håverudsforsarna).  

Efter akvedukten följer en bassäng och en kort kanalsträcka fram till översta slussen i Håverud. Strax före översta slussen passerar man under en stor fast landsvägsbro.

 

Dalsland Center

Alldeles vid slussarna finns mycket aktivitet. Dalsland Center bjuder på en rad evenemang under sommaren. Här finner du också en glasblåsare med fina produkter till försäljning. Det finns en turistinformation och en restaurang med utmärkta fiskmenyer. I butiken kan du köpa rökt lax. Du kan fynda antikt och loppisvaror där och glöm absolut inte att besöka Kanalmuséet. Det serveras mat i Thairestaurangen och ett café finns inne i Dalsland Center.

Övernatta kan du också här, antingen på Håveruds Camping, i vandrarhemmet eller i en av de fina stugorna. 

Fakta

Håveruds slusstation, 4-7 slussarna i Dalslands kanal från sjön Upperudshöljen till sjön Åklång. 

Antal slusskammare: 4
Nivåskillnad: 9,9 m
Tidsåtgång: 1 timme

Kontakt

Nils Ericsons väg 1, Upperud
46472, Håverud